Martine van der Meulen 

Deel 2

Voordat ik op de technieken in ga om je zelfhelend vermogen te activeren, is het handig om te snappen hoe het fysiologisch in elkaar zit. Aan het eind van deze post maak ik een opstapje richting de uitvoering.


Ons oerbrein speelt een belangrijke rol bij herstel. Deze is namelijk verantwoordelijk voor het voortbestaan van ons soort en daarmee voor veel levensprocessen. Denk aan slapen, waken, ademhalen, spijsvertering afvoeren van afvalstoffen, hartritme, hormoonhuishouding. voortplanting etc.


Ze waarschuwt ons bij gevaar, maar wil daarnaast ook genot en plezier ervaren. Voor mij was dit laatste een enorme Eye-opener. Je mag je gewóón goed voelen, zonder daar iets voor te hoeven doen In onze cultuur ervaar ik dit regelmatig anders.


Als ons oerbrein aanzet tot een vlucht, vecht of bevriesreactie, heeft het gevaar waargenomen. De 'voelspriet' hiervoor in het lijf is de Nervus vagus. Deze zenuw verzorgt de communicatie tussen het brein en het lijf en deze verloopt razendsnel van boven naar onder en omgekeerd.


Als het gevaar weer geweken is, zorgt de nervus vagus dat het lijf weer in de herstelmodus komt. Zeker gezien onze drukke en snelle maatschappij is de stress vaak langdurig hoog. Hierdoor kan de nervus vagus de herstelwerkzaamheden minder goed uitvoeren. In de evolutie heeft onze nervus vagus (net als ons brein) verschillende takken ontwikkeld. Ieders met verschillende functies. Voor de leesbaarheid maak ik in dit stukje geen onderscheid.


Wil je je zelfherstellend vermogen aanspreken, kan je in de eerste plaats oude patronen, belemmerende overtuigingen, trauma's en ervaringen opsporen en ontladen. Ontladen betekent dat je gehoor geeft aan de beweging die je had willen maken, maar om wat voor reden niet kon. Bijvoorbeeld schreeuwen tegen de automobilist die je aanreed, maar wat je niet deed omdat er zoveel omstanders waren.


Daarnaast kan je met beleid je nervus vagus activeren. Die is makkelijk te benaderen via aanraking, je oren, je orgen, meditatie of langzame sporten. Bij langdurige stress of trauma is het belangrijk heel zachtjes te werk gaan, want het systeem staat immers al op scherp. Als ik zelf te hard ga met activeren krijg ik hartkloppingen, dus echt oppassen geblazen.


Ik geloof dat iedereen zijn zelfherstellend vermogen aan kan spreken. In welke mate er volledig herstel kan optreden weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ik veel herstel zie in mijn praktijk waar je dat misschien niet verwacht had.



door Martine van der Meulen 17 december 2024
De geboorte van je kind(eren)
door Martine van der Meulen 12 december 2024
Werken met hypnose
door mamee.martine 7 november 2024
Werken met de energie van de voorouders 
Stilte is zo nodig bij herstel
door Martine van der Meulen 27 januari 2024
Verandering vraag tijd en aandacht
door Martine van der Meulen 22 september 2023
Uitleg over Regressie in hypnose
door Martine van der Meulen feb 2023 15 februari 2023
Deel 3 Zelfherstellend vermogen met behulp van pandiculatie
Een vrouw in een roze trui houdt haar handen tegen haar borst.
door Martine van der Meulen 1 september 2022
Aanspreken van je zelfhelend vermogen
Trauma maakt dat je gevoeliger wordt.
door Martine van der Meulen 10 mei 2022
Op zoek naar de blauwdruk van jou in je gevoeligheid
door mamee.martine 20 oktober 2021
Moederhart Wat is het moeder hart toch sterk en ontzettend krachtig. Zeker als je kind niet lekker in zijn vel zit. Zo' n gevoel van, ik weet dat er wat is met mijn kind, maar ik kan mijn vinger er niet opleggen. Zo ook een vraag van een moeder die bij me komt. Als ze op de behandelbank komt liggen en in de ontspanning zakt, komen haar kinderen op een geven moment om de hoek 'kijken'. Ze zijn dan niet lijfelijk aanwezig, maar via het hart van de moeder kunnen we wel communiceren. Ik voel mee via haar lijf en werk met technieken uit hypnose. Het oudste jongetje laat weten dat hij angstig is en de moeder voelt dat hij een life-line heeft ontwikkeld die niet handig voor hem is. Toch is het de beste voor hem uit twee kwaden. Hij ziet geen andere optie. De moeder legt zelf de link naar zijn geboorteverhaal. Hij heeft namelijk vast gezeten in het geboortekanaal. Het jongste kindje wil zijn grote broer graag helpen en is boos en verdrietig dat het niet lukt. Als een kleine leeuw vecht hij voor z'n broer. De moeder lost het allemaal super mooi op, erkend haar jongste zoon in zijn stoere leeuwen gedrag. Bij haar oudste zoon ziet ze waar het probleem zit en laat hem weten dat het wèl op te lossen is. Ze creëert een hulpbron voor hem die hem kan steunen als hij bang is. Er komt veel kou bij het proces van herkennen en erkennen. Verdriet ook omdat haar zoon er zo vast in zit èn omdat het aan haarzelf raakt. In het wereldse geef ik haar wat tips mee hoe ze haar zoon kan helpen aarden. Nadat de kou wat uit het lijf is, stroomt het weer in haar en stapt de moeder rustig de deur uit. Deze sessie is hard werken voor de moeder en haar moederhart, maar wat doet ze het fantastisch!
door Martine van der Meulen 25 november 2020
Herstel tussen twee communicerende vaten
Show More
Share by: